![]() |
|
|
|
|
|
![]() Košík je prázdný. |
Co je lapacho? Lapacho bychom u nás v přírodě jen marně hledali.. je to totiž vnitřní kùra stromu Lapacho (Tabebuia serratifolia), vyskytujícího se na území Jižní Ameriky. V některých horských oblastech se tento strom dožívá až úctyhodného věku 600-700 let a dorùstá až 15-20 metrù. Ono tzv. "Rudé", nebo také "Červené lapacho" se získává odlupováním vnitřní vrstvy kùry, ukryté pod jeho šedou vnější kùrou. Čaj z této kùry má velice příjemnou chu a teplou vùni, lehce připomínající vanilku. Evropský trh si lapacho získalo až v devadesátých letech 20. století, za to dávní Inkové ho užívali k léčení už za dob dávno minulých. Za objev tohoto skvělého přírodního léku bychom jim měli být opravdu vděční, a i když jsme ještě neodhalili všechny jeho léčivé účinky, už teï mùžeme s klidným svědomím říci, že lapacho je lék téměř zázračný.
Lapacho léčí záněty a pùsobí jako antibiotikum Jihoameričtí Indiáni používají lapacho jako lék proti vnějším a vnitřním zánětùm. Z odvarù připravují koupele, obklady i čaj pro vnitřní užití. Lapacho je totiž poměrně silným přírodním antibiotikem, a to s pùsobením proti virùm, bakteriím i plísním. Mùžeme ho proto používat na řadu onemocnění, jako jsou nachlazení, nemoci dýchacích cest, kašel, rýma, bronchitida, chronické záněty dutin apod. Stejně tak s ním mùžeme léčit záněty v trávícím traktu, např. žaludku a další. Čaj používáme po celou dobu potíží, nebo jako prevenci. Odvarem z lapacha lze také léčit záněty a infekční onemocnění kùže. Obklady a koupele jsou účinné i např. u některých ekzémù, akné, oparù (virus herpes), bércových vředù a jiných potíží a poranění kùže. I vnitřní užívání čaje pomáhá při léčbě těchto vnějších neduhù.
Lapacho léčí rakovinu a zpomaluje rozvoj leukémie Lapacho je stále objektem odborných výzkumù, protože u něj byly objeveny tak úžasné účinky, jako je eliminace některých typù rakovinného bujení a zpomalování rozvoje leukémie. Mnoho léčitelù i lékařù ho doporučuje jako doplněk léčby těchto nemocí, nebo k jejích doléčení a prevenci. Do lapacha se vkládají velké naděje v rámci boje proti nádorùm, studie se snaží odhalit látky a jejich kombinace, stojící za tímto neobvyklým a efektivním účinkem. Jisté ovšem je, že k léčbě rakoviny ho užívají už po generace právě jihoameričtí indiáni, díky jejichž úspěchùm se o něm dozvěděla i naše západní medicína..
Doporučuje se například při cukrovce, dokonce i k prevenci jejího vzniku. Pùsobí i v oblasti naší nervové soustavy a pozitivně ovlivňuje produkci hormonù. Celkově posiluje imunitu a povzbuzuje naše tělo k boji s patologickými změnami v krvi a tkáních. Navíc vyrovnává složení naší krve a podporuje krvetvorbu, celkově zlepšuje zásobování tkání kyslíkem a potřebnými živinami. U některých lidí funguje i jako mírný lék proti migréně a chronickým bolestem, jako jsou např. kloubù při revma, kde pùsobí nejen proti bolesti, ale i jako lék. Pozitivní účinky má dokonce i u tak závažných nemocí jako je Parkinsonova nemoc a skleróza, jejichž vývoj zpomaluje a zmírňuje. Mnoho žen si chválí čaj z lapacha jako prostředku proti nepříjemným kvasinkovým infekcím, kde funguje jako prevence a lék zároveň.
Očistné kúry s lapachem Lapacho má výrazné čistící účinky, naše tělo zbavuje usazených toxinù a nebezpečných těžkých kovù. Očistné kúry s aplikací čaje z lapacha se doporučují například po chemoterapii, kdy je lidský organismus zatížen množstvím agresivních jedù a toxinù, které se usazují v tkáních. Velice úspěšně s ním ale mùžeme ozdravovat a regenerovat i přetížená játra a ledviny, je výborným přírodním doplňkem léčby například následkù alkoholismu a drogových závislostí s přetížením právě těchto orgánù, ale i k běžným detoxikačním kúrám u jedincù bez vážnějších zdravotních problémù. V rámci očistné kúry bychom měli čaj z lapacha užívat po 2-3 týdny, pak na týden vysadit a znovu opakovat. Čaj je velice lahodný a není ho třeba ani přislazovat, popřípadě trochou medu.
Recept na čaj z lapacha: 2-3 čajové lžičky lapacha zalijeme 1 litrem studené vody a přivedeme k varu, povaříme cca 5 minut a necháme ještě dalších 15 minut luhovat, scedíme, čaj popíjíme po šálcích během dne, nejlépe před jídlem, neohříváme, účinky si zachovává i chladný (čaj nikdy nevaříme a neuchováváme v hliníkových a plastových nádobách, nejvhodnější je sklo, porcelán a nerez, popř. keramika)
Reklama: NajduZboží.cz | 2011 © PiDi Soft | Mapa stránek | Spřátelené weby |