Lapacho


Co je lapacho? Lapacho bychom u nás v přírodě jen marně hledali.. je to totiž vnitřní kůra stromu Lapacho (Tabebuia serratifolia), vyskytujícího se na území Jižní Ameriky. V některých horských oblastech se tento strom dožívá až úctyhodného věku 600-700 let a dorůstá až 15-20 metrů. Ono tzv. "Rudé", nebo také "Červené lapacho" se získává odlupováním vnitřní vrstvy kůry, ukryté pod jeho šedou vnější kůrou. Čaj z této kůry má velice příjemnou chuť a teplou vůni, lehce připomínající vanilku. Evropský trh si lapacho získalo až v devadesátých letech 20. století, za to dávní Inkové ho užívali k léčení už za dob dávno minulých. Za objev tohoto skvělého přírodního léku bychom jim měli být opravdu vděční, a i když jsme ještě neodhalili všechny jeho léčivé účinky, už teď můžeme s klidným svědomím říci, že lapacho je lék téměř zázračný.

Lapacho léčí záněty a působí jako antibiotikum Jihoameričtí Indiáni používají lapacho jako lék proti vnějším a vnitřním zánětům. Z odvarů připravují koupele, obklady i čaj pro vnitřní užití. Lapacho je totiž poměrně silným přírodním antibiotikem, a to s působením proti virům, bakteriím i plísním. Můžeme ho proto používat na řadu onemocnění, jako jsou nachlazení, nemoci dýchacích cest, kašel, rýma, bronchitida, chronické záněty dutin apod. Stejně tak s ním můžeme léčit záněty v trávícím traktu, např. žaludku a další. Čaj používáme po celou dobu potíží, nebo jako prevenci. Odvarem z lapacha lze také léčit záněty a infekční onemocnění kůže. Obklady a koupele jsou účinné i např. u některých ekzémů, akné, oparů (virus herpes), bércových vředů a jiných potíží a poranění kůže. I vnitřní užívání čaje pomáhá při léčbě těchto vnějších neduhů.

Lapacho léčí rakovinu a zpomaluje rozvoj leukémie Lapacho je stále objektem odborných výzkumů, protože u něj byly objeveny tak úžasné účinky, jako je eliminace některých typů rakovinného bujení a zpomalování rozvoje leukémie. Mnoho léčitelů i lékařů ho doporučuje jako doplněk léčby těchto nemocí, nebo k jejích doléčení a prevenci. Do lapacha se vkládají velké naděje v rámci boje proti nádorům, studie se snaží odhalit látky a jejich kombinace, stojící za tímto neobvyklým a efektivním účinkem. Jisté ovšem je, že k léčbě rakoviny ho užívají už po generace právě jihoameričtí indiáni, díky jejichž úspěchům se o něm dozvěděla i naše západní medicína..

Doporučuje se například při cukrovce, dokonce i k prevenci jejího vzniku. Působí i v oblasti naší nervové soustavy a pozitivně ovlivňuje produkci hormonů. Celkově posiluje imunitu a povzbuzuje naše tělo k boji s patologickými změnami v krvi a tkáních. Navíc vyrovnává složení naší krve a podporuje krvetvorbu, celkově zlepšuje zásobování tkání kyslíkem a potřebnými živinami. U některých lidí funguje i jako mírný lék proti migréně a chronickým bolestem, jako jsou např. kloubů při revma, kde působí nejen proti bolesti, ale i jako lék. Pozitivní účinky má dokonce i u tak závažných nemocí jako je Parkinsonova nemoc a skleróza, jejichž vývoj zpomaluje a zmírňuje. Mnoho žen si chválí čaj z lapacha jako prostředku proti nepříjemným kvasinkovým infekcím, kde funguje jako prevence a lék zároveň.

Očistné kúry s lapachem Lapacho má výrazné čistící účinky, naše tělo zbavuje usazených toxinů a nebezpečných těžkých kovů. Očistné kúry s aplikací čaje z lapacha se doporučují například po chemoterapii, kdy je lidský organismus zatížen množstvím agresivních jedů a toxinů, které se usazují v tkáních. Velice úspěšně s ním ale můžeme ozdravovat a regenerovat i přetížená játra a ledviny, je výborným přírodním doplňkem léčby například následků alkoholismu a drogových závislostí s přetížením právě těchto orgánů, ale i k běžným detoxikačním kúrám u jedinců bez vážnějších zdravotních problémů. V rámci očistné kúry bychom měli čaj z lapacha užívat po 2-3 týdny, pak na týden vysadit a znovu opakovat. Čaj je velice lahodný a není ho třeba ani přislazovat, popřípadě trochou medu.

Recept na čaj z lapacha: 2-3 čajové lžičky lapacha zalijeme 1 litrem studené vody a přivedeme k varu, povaříme cca 5 minut a necháme ještě dalších 15 minut luhovat, scedíme, čaj popíjíme po šálcích během dne, nejlépe před jídlem, neohříváme, účinky si zachovává i chladný (čaj nikdy nevaříme a neuchováváme v hliníkových a plastových nádobách, nejvhodnější je sklo, porcelán a nerez, popř. keramika)

 



Diskuze ke článku
( Celkem: 1 )
Jméno:   
E-mail:   
Vzkaz: 
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz]
Antispam:   
   



 Pavel Koplík
20:22:58 - 2.09.2014  
Dobrý den. Děkuji za čaje i článek, který jsem si opsal a chci si jej napsat ještě na psacím stro- ji. Mám cukrovku 2. stupně, je to dosti nepříjem- né onemocnění a tak tento čaj rád užívám. Je zajímavé, jaké má Lapacho účinky na orga- nismus. S pozdravem P.Koplík