Popis |
Galgan obecný (Galanga) má kořen mnoholetý, z něhož mnoho lodyh 7—8 st. vysokých vyrùstá; květ zelenavě bílý, slabě vonící; bobule trochu větší než jalovec. Dává kořen galganový, tvrdý, zápachu kořenného, chuti palčivé, prudčí než zázvor.
Roste v Indii, kde jest oblíbeným kořením. Náleží k lékùm dráždícím a povzbuzujícím, zejména při špatném zažívání. Též tinktura se upravuje z něho. Ve víně vařen sílí žaludek, podporuje trávení a zpùsobuje chu k jídlu. Víno to pije se ráno a večer.
Tento zázvorový kořen se používá v likérnictví a dále jako vykuřovadlo.
Galanga vykazuje také účinky afrodisiakální a euforizující, při užití vyšších dávek pùsobí jako halucinogen. Domorodci z oblasti Nová Guinea připravují z mleté Galangy posvátný halucinogenní nápoj. Známé je také užití psychoaktivního pokrmu, kdy se 2-3 čajové lžičky mleté Galangy smísí s rýží, nebo bývá větší kus oddenku jen tak žvýkán.
Produkt můžete zakoupit zde.
|